advertise

لیست غذاهای مناسب برای نقرس

محمدحسن میعادفر، متخصص تغذیه و رژیم درمانی | به روز رسانی: ۲۲ اسفند ۱۴۰۳

نقرس نوعی بیماری التهابی است که در اثر افزایش سطح اسید اوریک در خون و تجمع کریستال‌های اوره در مفاصل ایجاد می‌شود. این بیماری می‌تواند موجب درد، التهاب و تورم شدید در مفاصل، به‌ویژه در پا شود. اصلاح رژیم غذایی در کنار کاهش وزن، ورزش منظم و مصرف کافی آب می‌تواند به کنترل نقرس و کاهش حملات آن کمک کند. در ادامه، لیست غذاهای مناسب برای نقرس را برای شما بررسی میکنیم.

غذاهای مفید برای نقرس

سعی کنید از مواد غذایی زیر به مقدار بیشتری در رژیم خود استفاده کنید تا به کاهش حملات و دردهای نقرس کمک کند.


۱. میوه ها و سبزیجات با فیبر بالا

این مواد غذایی علاوه بر تأمین فیبر، دارای آنتی اکسیدان‌های قوی هستند که به کاهش التهاب مفاصل کمک کرده و خطر حملات نقرس را کاهش می‌دهند.

سبزیجات غیر نشاسته ای مثل اسفناج، کرفس، کلم، هویج، کدو، بادمجان
گیلاس و آلبالو که سرشار از آنتی اکسیدان هستند و به درمان نقرس کمک میکنند
خانواده توت‌ها مثل شاه توت، تمشک، بلوبری حاوی آنتی اکسیدان های فراوان
مرکبات و کیوی سرشار از فیبر و آنتی اکسیدان و ویتامین C هستند

در نظر داشته باشید که مصرف زیاد میوه‌ها بخاطر قند بالایی که دارند میتواند نقرس را تشدید کنند. پس در مصرف آن‌ها اعتدال را رعایت کنید و زیاده روی نکنید.


۲. غلات کامل

غلات کامل منبع غنی از فیبر، ویتامین‌های گروه B و مواد معدنی هستند که به کنترل سطح اسید اوریک کمک کرده و از حملات نقرس پیشگیری می‌کنند. در رژیم غذایی نقرس خود غلات کامل را جایگزین غلات تصفیه شده کنید.

جو دوسر
برنج قهوه‌ای
نان سبوسدار
ماکارونی سبوسدار
کینوا
بلغور گندم
ذرت کامل


۳. حبوبات و مغزیجات

حبوبات و مغزیجات منابع ارزشمندی از پروتئین گیاهی، فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند که به کاهش سطح اسید اوریک و کاهش التهاب بدن کمک می‌کنند. مصرف این دو گروه در رژیم غذایی افراد مبتلا به نقرس توصیه می‌شود. در هفته ۴ تا ۵ وعده از حبوبات و مغزیجات در برنامه غذایی خود استفاده کنید.

ماش
عدس
نخود
لوبیا سفید
بادام
گردو
تخم کدو
پسته
بادام هندی


۴. لبنیات کم چرب

استفاده از لبنیات کم‌چرب در رژیم غذایی افراد مبتلا به نقرس بسیار مفید است، زیرا تحقیقات نشان داده‌اند که این مواد می‌توانند به کاهش سطح اسید اوریک خون و کاهش حملات نقرس کمک کنند. بعلاوه اینکه لبنیات کم‌چرب منبع غنی از کلسیم و پروتئین هستند که برای سلامت استخوان‌ها و عضلات مفید اند.

ماست معمولی
شیر
کشک کم نمک
پنیر فتا
دوغ کم نمک


۵. پروتئین‌های کم پورین و کم چرب

مصرف منابع پروتئینی کم چرب و با پورین پایین (Low Purine) برای افراد مبتلا به نقرس ضروری است. پروتئین‌های حیوانی پرچرب یا سرشار از پورین می‌توانند سطح اسید اوریک خون را افزایش داده و باعث تشدید نقرس شود. اما برخی از منابع پروتئینی بخاطر چربی و پورین کمتر، اثرات منفی کمتری بر نقرس دارند و حتی می‌توانند به کاهش التهاب کمک کنند.

سفیده تخم مرغ
سینه مرغ و بوقلمون
ماهی سالمون و قزل‌آلا به مقدار متعادل


۶. چربی های سالم

چربی‌های سالم نقش مهمی در کاهش التهاب و حفظ سلامت عمومی بدن دارند. کاهش التهاب باعث کاهش دردهای نقرس خواهد شد. سعی کنید روغن های مصرفی خود را به انواع زیر تغییر دهید.

روغن زیتون
روغن آووکادو


۷. مایعات زیاد بنوشید

مصرف کافی مایعات به دفع اسید اوریک اضافی از طریق کلیه‌ها کمک کرده و احتمال حملات نقرس را کاهش می‌دهد. همچنین نوشیدن مایعات سالم و طبیعی می‌تواند به کاهش التهاب و حفظ سلامت کلی بدن کمک کند. از نوشیدنی های زیر برای تامین مایعات در طول روز استفاده کنید.

آب
چای سبز
دمنوش زنجبیل
دمنوش بابونه
آبلیمو تازه
آب خیار

برنامه غذایی درمان نقرس را از متخصص تغذیه دریافت کنید

غذاهای مضر برای نقرس

۱. گوشت‌های قرمز و چرب: مصرف گوشت‌های قرمز و احشای داخلی حیوانات باعث افزایش سطح اسید اوریک در خون شده و احتمال حملات نقرس را بالا می‌برد. در نتیجه از مصرف انواع گوشت گاو، گوسفند، دل، جگر، قلوه، کله پاچه و... خودداری کنید.

۲. غذاهای دریایی با پورین بالا: برخی از غذاهای دریایی حاوی مقادیر زیادی پورین هستند که می‌توانند منجر به افزایش اسید اوریک شوند. انواع ماهی تن، شاه ماهی و میگو جزو این دسته هستند که نباید به مقدار زیاد استفاده شوند.

۳. حبوبات و سبزیجات با پورین بالا: هرچند سبزیجات پورین دار تأثیر کمتری بر افزایش اسید اوریک دارند، اما در صورتی که بیماری شدید باشد، مصرف آن‌ها باید محدود شود. نخودفرنگی، لوبیا قرمز، عدس، مارچوبه، قارچ، اسفناج در حالت عادی مشکلی ندارند اما در مقدار خیلی زیاد مشکل ساز میشوند.

۴. نوشیدنی‌های مضر: برخی نوشیدنی‌ها باعث افزایش سطح اسید اوریک شده و روند دفع آن را کند می‌کنند. الکل و نوشیدنی‌های الکلی، نوشابه‌های گازدار، آبمیوه‌های صنعتی حاوی قند و شربت ها از این دسته هستند.

۵. غذاهای فرآوری‌شده و شور: این غذاها معمولاً حاوی افزودنی‌های ناسالم و مقادیر زیادی نمک هستند که به تشدید التهاب منجر میشود. فست فود، سوسیس، کالباس، کنسروها، چیپس، ترشی‌های شور، سس مایونز، پفک و... را استفاده نکنید.

۶. کربوهیدرات‌های تصفیه شده: کربوهیدرات‌های ساده و تصفیه شده باعث افزایش ناگهانی قند خون و افزایش التهاب در بدن می‌شوند و نباید در رژیم غذایی نقرس مورد استفاده قرار گیرند. نان سفید، برنج سفید، کیک، شیرینی، بیسکویت، دونات، کلوچه و این قبیل خوراکی ها را استفاده نکنید.

۷. نمک و چربی‌های ناسالم: مصرف بیش از حد نمک و چربی‌های ناسالم می‌تواند التهاب را افزایش داده و دفع اسید اوریک را در بدن کاهش دهد. پس از غذاهای پر نمک و همچنین چربی‌های اشباع و ترانس مانند روغن‌های هیدروژنه، مارگارین و غذاهای سرخ شده هم استفاده نکنید.

سخن پایانی

رعایت رژیم کم پورین، مصرف آب کافی و پرهیز از قند های ساده، غذاهای پرچرب و فرآوری شده از مهم‌ترین اقدامات برای کنترل نقرس و کاهش حملات دردناک آن است. همچنین، حفظ وزن مناسب و فعالیت بدنی منظم می‌تواند به کاهش سطح اسید اوریک خون و بهبود وضعیت کلی بیمار کمک کند. توصیه میکنیم برنامه غذایی مناسب خود را از مشاور یا متخصص تغذیه دریافت کنید تا بیماری خود را درمان کنید.

Profile Picture

محمدحسن میعادفر، متخصص تغذیه و رژیم درمانی

۲۲ اسفند ۱۴۰۳

مطالب مرتبط

درصد چربی بدن

درصد چربی بدن

محاسبه چربی بدن و جدول درصد چربی بدن برای افراد مختلف

غذاهای مضر برای آرتروز

غذاهای مضر برای آرتروز

در بیماری آرتروز باید از چه غذاهایی پرهیز کنیم؟

حذف کربوهیدرات برای لاغری

حذف کربوهیدرات برای لاغری

اینجا در مورد معایب و مزایای حذف کربوهیدرات صحبت میکنیم

لیست غذاهای پر پتاسیم

لیست غذاهای پر پتاسیم

غذاهایی که بیشترین میزان پتاسیم را در رژیم غذایی دارند

تغذیه و رژیم غذایی در اسهال

تغذیه و رژیم غذایی در اسهال

مواد غذایی مفید و مضر در زمان اسهال

تغذیه و رژیم غذایی در سرطان

تغذیه و رژیم غذایی در سرطان

برنامه غذایی بیماران مبتلا به سرطان چطور باید باشد؟

برنامه غذایی کودک یک ساله کم وزن

برنامه غذایی کودک یک ساله کم وزن

راهکارهای تغذیه‌ای برای افزایش وزن کودک

رژیم غذایی آسم

رژیم غذایی آسم

تغذیه مناسب برای بیماران مبتلا به آسم

رژیم غذایی لاغری برای نوجوانان

رژیم غذایی لاغری برای نوجوانان

راهنمایی سالم و مؤثر برای کاهش وزن نوجوانان

عوارض رژیم کتوژنیک

عوارض رژیم کتوژنیک

معایب و مضرات رژیم کتوژنیک چیست؟

تغذیه ماه اول بارداری

تغذیه ماه اول بارداری

راهنمای تغذیه در ماه اول بارداری

رژیم غذایی سیروز کبد

رژیم غذایی سیروز کبد

رژیم غذایی مناسب برای افراد مبتلا به سیروز کبدی

برای کبد چرب چی بخوریم و چی نخوریم؟

برای کبد چرب چی بخوریم و چی نخوریم؟

غذاهای مفید و مضر برای پاکسازی کبد

بهترین صبحانه برای کبد چرب

بهترین صبحانه برای کبد چرب

صبحانه چی بخوریم تا کبد سالم تری داشته باشیم؟

شکلات تلخ برای لاغری

شکلات تلخ برای لاغری

آیا استفاده از شکلات تلخ در لاغری تاثیر دارد؟

اگه به دنبال رژیم غذایی هستی

برنامه غذایی خودت رو از متخصصین تغذیه مجرب نوتریشا دریافت کن

تجربیات خود را درباره تغذیه در نقرس با دیگران در میان بگذارید: